Missä viipyy raportti koululakkautuksien säästöistä?Tiutisen koulu on jälleen asetettu lakkautuslistalle. Virkamiesten puheissa vähätellään päätösesitystä puhumalla ”lakkautuksen aikaistamisesta”, mutta todellisuudessa päätös on kouluverkkoselvityksen vastainen ja täysin uusi. Tiutisen nostaminen pöydälle on jälleen yksi esimerkki siitä, mikä merkitys valtuuston päätöksillä tässä kaupungissa todellisuudessa on. 

Keväällä 2012 hyväksyttyä kouluverkkoselvitystä käytetään perusteena Kotkassa vain silloin kuin se esitteleville virkamiehille sopii. ”Kouluverkkoselvityksen mukaisten ratkaisujen edistäminen” on kirjattu ensi vuodenkin talousarvioon. Kuitenkaan sen mukaisista päätöksistä ei ole tähänkään asti välitetty. 

Kouluverkkoselvityksen mukaan Tiutisen koulun jatkon olisi pitänyt olla selvä ainakin vuoden 2016 talousarviokäsittelyyn asti. Tiutisen koulurauhalle annettiin kouluverkossa vahva tuki, sillä päätöstä lakkauttamisesta siinä ei tehty.  Kouluverkkoselvityksen ratkaisun edistäminen tarkoittaisi todellista koulurauhaa syksylle 2015 asti. Nyt tämä rauha rikottiin -  jo toistamiseen.
Jäppilän koulun sulkemisesta syksyllä 2016 sen sijaan päätettiin kouluverkkoselvityksessä. Kouluverkkoselvityksen ratkaisut rikottiin siinä vaiheessa, kun Jäppilän koulun lakkauttamista päätettiin aikaistaa. 

Nyt näyttää kaiken lisäksi siltä, että jäppiläläisten vanhempien esiin nostamat seikat kouluverkkoselvityksen mukaisen jatkon puolesta pitivät paikkansa. Vanhemmat kyselivät mm. Pihkoon  koulun mahdollisen laajennuksen perään. Vanhemmat ihmettelivät, miten kaikki koululaiset tulevat mahtumaan tulevaisuudessa Pihkoon kouluun, kun jäppiläläisten lisäksi alueelle tullaan kaavoittamaan uusia tontteja. Myös koulun kunnosta esitettiin huolestuneita kysymyksiä. Kaikki laajennus ja -remonttipuheet kiistettiin. 

Nyt vuosi tämän keskustelun jälkeen, olemme talousarviossa hyväksymässä Pihkoon koulun laajennusta ja peruskorjausta. Syyt opetustoimen mukaan mm. uudet tulevat tontit. Miten tämä tieto olisi vaikuttanut Jäppilän koulun lakkauttamisen aikaistamiseen, joka meni läpi vain yhdellä äänellä? 

Jäppilänkin koulun lakkauttamisen todelliset kustannukset selviäisivät, jos valtuuston päätöksille annettaisiin niille kuuluva arvonsa. Valtuusto päätti kouluverkon yhteydessä, että koulujen lakkauttamisen säästöt raportoidaan joka vuosi talousarvion yhteydessä, ja syntyneet säästöt kohdistetaan opetuksen laatuun. 

Kysyin raportin perään vuosi sitten: oli liian aikaista. Kysyin raportin perään myös tänä vuonna, elokuussa tiedonantokokouksessa. 
Talousarvio käsitellään kahden viikon kuluttua eikä raporttia ole valtuutetuille toimitettu. Sen sijaan opetuksen laatua ollaan heikentämässä leikkaamalla koulunkäynninohjaajien määrää ja 1-2. luokkalaisten tuntikehykset minimiin.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Kommentoi!