Veron korotuksella leikkaukset nurin ja satsauksia


Kotkan kaupungin talouden madonluvut eivät näytä paremmiltakuin vuosi sitten talousarviokäsittelyn alla. Meille valtuutetuille on tehtyselväksi, että mihinkään ylimääräiseen ei ole nyt varaa, ellei osoita samaasummaa jostain muualta. Talousarviota yritetään tasapainottaa heikentämälläpalveluita. Ryhmämme ei tule hyväksymään mm. päiväsairaalan, Tiutisen koulun,avoimen varhaiskasvatuksen sekä opetustunneista leikkaamista.

Olen henkilökohtaisesti (valtuustoryhmällämme ei vielä tähänkantaa) valmis nostamaan veroprosenttia 0,25%:lla, jotta saamme lisättyä tuloja yli 2 miljoonalla eurolla. Perustelen tätä sillä, että kaupunkimme tarvitsee em.palveluiden säilyttämisen lisäksi myös kipeästi satsauksia. 

Asiantuntijat ovat suositelleen valtuustolle säännöllisten kuntokartoitusten tekemistä, jotta sisäilmaongelma saadaan kontrolliin. Olisi edesvastuutonta olla kuuntelematta. Korkean työttömyyden kaupungissa on panostettava työttömien ennaltaehkäisevään terveyteen ja myös palkkatukityöllistämisen lisäämiseen. Tarvitsemme myös varoja puskuriin, sillä mm. Kantasataman outlet-hankkeen kunnallistekniikkaan meillä ei ole vielä varattu ollenkaan rahaa ensi vuodelle. 

Ankkurin hankkiminen on kaupungin ensi vuoden budjetilletärkeää. On jo aika, että Cursoriin vuosittain upotetuista rahoista Kotkakin vihdoin saa jotain konkreettista. Kaupan hylkääminen upottaa puoli miljoonaa ylijäämäisen budjettimme miinukselle.  Veronkorotus Ankkurin takia tuo meidät vain samaan lähtöpisteeseen missä olemme nyt – palveluiden leikkauksineen ja riskeineen. 

Olennaisin syy kantaani on kuitenkin se, että kaupungilla ei ole varaa alijäämäiseen tilinpäätökseen. Talousarvio sisältää jo nyt ylioptimistisia tavoitteita ja riskejä. Kun puskuri on vain puoli miljoonaa, voimme olla varmoja, että alijäämää kertyy. Tälle vuodelle sitä kertyi kiinteistökikkailut lukuunottamatta 10 miljoonaa euroa. Alijäämän kertymisen uhkakuva on kaikista suurin – kriisiytyminen ja sitä kautta kunnallisen päätösvallan menettäminen. 

Kotkan vanheneva väestö ja korkea työttömyys johtavat vääjäämättä lopulta tilanteeseen, jossa veroprosenttia täytyy korottaa. Veronkorotus ei kuitenkaan ole lopullinen ratkaisu, vaan keino saada lisäaikaa, kunnes kokonaistyöpaikkamäärä ja työllisyys saadaan kasvuun.  Tilanteesta voi syyttää valtiovaltaa. Leikkaukset kunnilta ovat ajamassa Suomea yhä enemmän tasaverotuksen maaksi. Kotkasta käsin tätä ei valitettavasti voi muuttaa, vaan joudumme pelaamaan näillä pelinappuloilla mitä meillä on.

0,25 prosentin verokorotuksella Kotka saisi yli 2 miljoonaaeuroa lisää tuloja. On olennaista mitä tällä rahalla tehdään. Tällä rahalla voisimme estää järjettömät leikkaukset, satsata kipukohtiin ja jättää hiukan puskuria ensi vuodelle. 

Jos vaakakupissa on n. 6 euron kuukausittainen lisämeno 3000 euroa kuussa tienaavan kotkalaisen kukkarosta ja edellä mainitut toimenpiteet,kumpi painaa vaa’assa enemmän?  Itse maksan mieluusti lisää veroa, jos sen avulla saadaan turvattua lasten ja vanhuksien laadukkaat palvelut.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Kommentoi!