Sote-uudistuksen suunta mittautettava vaaleissa



Perustuslakivaliokunta tyrmäsi pitkään ja tuskallisesti valmistellun sote-esityksen. Se ei tullut yllätyksenä. Kaavailtu esitys olisi merkinnyt merkittäviä heikennyksiä kuntalaisen näkökulmasta. Se olisi vienyt 60 % kuntien päätösvallasta ylikunnalliseen elimeen, jonka edustusta ei olisi valittu suorilla vaaleilla. Se olisi asettanut kunnat hyvin eriarvoiseen asemaan toisiinsa nähden. Esityksen heikoin lenkki on ollut sen sisältämä demokratiavaje. 

Tapa, jolla esitystä on ajettu, ei ole myöskään ollut demokraattinen. Viime maaliskuussa monen aktiivisen puoluetoimijan leuka loksahti sijoiltaan, kun puoluejohtajamme ilmoittivat sote-yksimielisyydestä. Ei ole demokraattista eikä järkevää , että puolueiden kellokkaat, ilman kentän tukea,  yhdessä päättävät mitä päätetään ja sitovat puolueet päätökseen. Sote-esitys on ollut puhtaasti ylhäältä alas määrättyä. 


Perustuslakivaliokunnan päätös on saanut paniikin aikaiseksi. Nyt ajetaan vuosituhannen suurinta uudistusta väkipakolla eteenpäin, kuntia ja kansaa kuulematta. Päätöksien tekeminen päätöksien tekemisen takia ei ole viisasta. Umpikujasta ei pääse eteenpäin päätä seinää puskemalla, vaan kääntymällä ja etsimällä uutta reittiä. 


Vasemmistoliitolle umpikuja on antanut mahdollisuuden kaivaa takataskusta kolmiportainen hallintomalli pöytään. Kyseinen malli on ollut puolueen agendalla jo edeltäjänsä SKDL:n ajoilta alkaen. Käytännössä samaa mallia on ajanut Suomessa myös Keskusta. 


Malli ratkaisisi perusterveydenhuollon integraation sekä rahoitusongelmat kertaheitolla, sen antaessa sote-asiat maakuntien hoitoon. Demokratia seuraisi rahoittajaa ja verotusoikeuden omaavien maakuntien päätöksentekijät valittaisiin suorilla kansanvaaleilla. 


Sisällöltään ja valmistelutavaltaan epädemokraattista sote-esitystä ei tule missään tapauksessa edistää nykyisen eduskunnan istuessa. Tulevat eduskuntavaalit antavat mahdollisuuden mittauttaa puolueiden sote-esityksien kannatukset suorilla kansanvaaleilla. Näin vuosituhannen suurimman uudistuksen päätöksen demokraattisuus varmistetaan parhaiten.

Eduskuntavaaleja käyvien puolueiden tulisikin nyt kertoa kansalle mihin ja kenen päätettäväksi ne aikovat sote-palvelumme siirtää.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Kommentoi!