Lakko työnantajien oma valinta

Kotkan Mussalon satamasta kuului eilen jälleen huolestuttavia uutisia. Vain kaksi viikkoa sitten Kotkassa jouduttiin saartamaan alus, joka ei noudattanut sovittuja pelisääntöjä siitä, kuka hoitaa laivojen konttien kiinnitystyöt. Tuorein satamassa tapahtunut rikkomus koskee Fertilog Groupin alihankintayritys BalSteve Oy Ltd:ä, jonka toimet loukkaavat härskisti suomalaista järjestäytymisoikeutta.

BalSteve yhtiö purkaa ja lastaa lannotteita Kotkassa, ja on järjestäytynyt työantajien liittoon. Tämä tarkoittaa sitä, että se on sitoutunut noudattamaan olemassa olevaa sopimusta, johon kuuluu työntekijöiden oikeus valita luottamusmies joukostaan. BalSteve on uutisten perusteella kuultuaan luottamusmiehen valinnasta ottanut häneltä kulkuluvat pois ja evännyt hänen työskentelyn satamassa.

Luottamusmiesjärjestelmä on sopimusyhteiskunnan kulmakivi. Työntekijöillä on oikeus valita keskuudestaan henkilö hoitamaan heidän asioita. Työntekijöiden valitsemalla luottamusmiehellä on asemastaan johtuen vahvat oikeudet: vahvennettu irtisanomissuoja, edustusoikeus ja laajat tiedonsaantioikeudet. BalSteve rikkoi härskisti tätä oikeutta toimillaan.

Työehtosopimus on työntekijöiltä lupaus työrauhaan sitoutumisesta. Työnantajien tulee vastavuoroisesti sitoutua sopimuksen noudattamiseen työehtojen osalta. Tästä johtuen työnantajien kaikki sopimusrikkomukset on katsottava työtaistelutoimenpiteiksi. Tälläisiä ovat esim. alipalkkaus ja nyt esiin tulleet luottamusmiesjärjestelmän halveeraamiset.

Työntekijöillä ei työnantajien työtaistelutoimenpiteisiin ole muuta keinoa vastata kuin vastavuoroisesti työtaistelulla. Lakko ei ole kenenkään etu, mutta joukkovoima on työntekijöiden ainoa ase. Työnantajien on huomattava, että heillä on mahdollisuus valita lakon ja työehtosopimuksen noudattamisen välillä. Vastuu on työnantajilla.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Kommentoi!