Kotkan Vasemmistoliitto: Opiskelevien ja työssäkäyvien vanhempien ekaluokkalaisilla lapsilla oltava oikeus iltapäivähoitoon

Kotkan vasemmistoliitto vaatii kaupunkia korjaamaan välittömästi iltapäivähoitopaikkojen jakoperusteitaan oikeudenmukaisemmaksi. Jakoperusteissa paljastui epäkohta, kun vuorotyötä tekevä yh-äiti kirjoitti asiasta Kymen Sanomiin. Sen mukaan työssäkäyvän huoltajan ekaluokkalainen lapsi voi jäädä huonolla arpaonnella ilman iltapäivähoitoa. Vasemmistoliitto on tekemässä asiasta valtuustokysymystä ja aloitetta.

Laki iltapäivätoiminnasta antaa kunnalle mahdollisuuden päättää itse missä laajuudessa sitä tarjotaan. Valintaperusteissa korostetaan yhdenvertaisuutta. Lapsen kannalta yhdenvertaista olisi, että jokaisella ekaluokkalaisella olisi oikeus koulun jälkeen aikuisen läsnäoloon. Työskenteleviä ja opiskelevia vanhempia ei tule rangaista elämäntilanteestaan.

Vasemmistoliiton mielestä jokaiselle kotkalaiselle ekaluokkalaiselle tulisi taata paikka iltapäivähoidossa. Vähintään muutosta tarvitaan jakoperusteissa, joka asettaa lapset eriarvoiseen asemaan. Jakoperusteissa tulisi ottaa mallia mm. Joensuun ja Keravan malleista. Molemmissa kaupungeissa iltapäivätoimintaa tarjotaan ensisijaisesti kaikille työssäkäyvien vanhempien ekaluokkalaisille lapsille.

Vasemmistoliitto muistuttaa, että iltapäivätoiminnan henkilöresurssipula on valtuuston enemmistön aiheuttama. Valtuusto päätti viime talousarviokokouksessa vähentää usealla kymmenellä koulunkäynninohjaajia. Vasemmistoliiton esitys ohjaajien määrän vakiinnuttamisesta 100:n ei saanut kannatusta. Tämän päätöksen seuraukset alkavat näkyä jo nyt. Hinta lappu on tulevaisuudessa monikymmenkertainen.

Tulevaisuuden kunnat kilpailevat niistä veronmaksajista, jotka valitsevat asuinpaikkansa palveluiden toimivuuden perusteella. Kotkan on turha tehdä markkinointia lapsiperheille, jos käytäntö on retuperällä ja työssäkäyvien lapsiperheiden arjesta tehdään Kotkassa mahdotonta.

Kotkan tulee muuttaa jakoperusteensa välittömästi, jotta ensi syksynä koulutiensä aloittavien työssäkäyvien vanhempien lapset saadaan iltapäivähoitoon. Vasemmistoliitto haastaa mukaan aloitteeseensa kaikki valtuustoryhmät.0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Kommentoi!