Hyvät ideat kiertämään: 1 euron tähdelounaat myös Kotkaan!

Ehkä kuvottavin epäkohta maailmassa on ruuan hävikki ja sen puute samanaikaisesti. Ongelmalla on sekä globaalit että lokaalit mittasuhteet. Maailmanlaajuisesti ruokahävikin puolittaminen toisi lisää ruokaa miljardille ihmiselle. Paikallisesti tämä näkyy syömäkelpoista ruokaa tursuavina roskalaatikoina, jotka nälkäisen dyykkaajan aiheuttaman tuottavuuden kasvun heikentymisen pelossa on tätä nykyä lukittu. Muutama vuosi takaperin taas herättiin huoleen, kun Kotkan leipäjonoissa ei riittänytkään ruokaa kaikille tarvitseville.

Kotkan kaupungissa vähävaraisten ruokailuja hoitaa mm. avustuskeskus Hovinsaarella, ja taannoin kaupungilla oli vähävaraisille huokeita lounaita tarjolla pitkäaikaistyöttömiä työllistävän Apajan toimesta. Apaja lopetettiin, eikä kaupungilla ole tällä hetkellä (tietääkseni) vastaavaa palvelua vähävaraisilleen. Yhteisvastuu on kaunista, mutta viimekädessä sosiaalisen pahoinvoinnin lisääntymisen maksaa julkinen sektori. Siksi ruoka-avun tulisi olla osa kuntien sosiaalipolitiikkaa.

Jyväskylässä sekä hävikin että leipäjonojen kasvun epätasapainon dilemma on otettu tosissaan. Siellä kaupungin ravintopalveluita hoitavan liikelaitoksen Kylän Kattauksen kautta on ryhdytty myymään Vaajakosken koulun tähteiksi meneviä ruokia huokeaan hintaan. Liikelaitos on arvioinut että jos käytäntö ulotettaisiin kaikkiin Jyväskylän palvelutaloihin ja kouluihin vähenisi ruokahävikki 50 000 annoksella vuodessa. Lisäksi kaiken järjen mukaan roskiin muuten päätyvän ruuan myyminen on kannattavaa myös taloudellisesti (Kok. huom.).

Siksi aion esittää seuraavassa valtuuston kokouksessa, että Kotkassa seurataan Jyväskylän esimerkkiä ja aloitetaan kokeilu 1 euron tähdelounaiden järjestämiseksi esimerkiksi Hovinsaaren koululla - ellei asia nytkähdä eteenpäin jo ennen sitä. Näin hyvälle idealle nimittäin löytyy varmasti kannattajia myös virkamieskunnasta! Vinkkiä on laitettu jo eteenpäin.

2 kommenttia:

 1. Ehdottomasti hävikkiruoka jakoon edullisesti!
  Ei ole pois keneltäkään ja mitä järkeä syömäkelpoista ruokaa on roskiin heittää?
  Se porukka, joka käyttää ravintoloiden palveluita, tuskin siirtyy hävikkiruuan pariin, joten puheet siitä, että tämä on uhka ravintoloille voisi vetää ajatuksensa vähän ajankohtaisemmalle tasolle ja ottaa selvää asioista... Biojätteet pienenisi kaatopaikoilla ja ennen kaikkea tässä taloustilaneteessa, missä köyhyys koskettaa yhä useampaa taloutta, tämä halparuuan myyminen olisi enemmän kuin tervetullut kaikkiin kaupunkeihin.
  Nim. Terveiset Helsingistä

  VastaaPoista
 2. Ei lisättävää edelliseen. Järkevä aatos.

  t. toinen pollee hesalainen

  VastaaPoista