Kaakkois-Suomen Vasemmistoliitto: Kehysriihi katastrofi kunnille

Kaakkois-Suomen Vasemmistoliiton mielestä kehysriihen lopputulos poikkeaa siitä, mitä punavihreä-enemmistöisen hallituksen olisi pitänyt saada aikaan. Kehysriihen merkittävin veropoliittinen linjaus oli se, että Suomi lähtee nyt mukaan kansainväliseen verokilpailuuun ja pudottaa yhteisöveroa neljällä prosenttiyksiköllä. Uudistuksesta paljastui tuoreeltaan rotankoloja, jotka ministeri Arhinmäen ansiosta kuitenkin korjattiin.
Kehysriihen päätökset merkitsevät katastrofia kunnille. Valtionosuuksia leikataan jo päätettyjen 1, 3 miljardin euron lisäksi ensi vuonna 237 miljoonalla. Tästä huolimatta kuntien vastuita lisättiin. Hallitus esittää pitkäaikaistyöttömien työmarkkinatuen ja aktivoinnin siirtämistä kunnille. Tämä politiikka uhkaa kuntien itsemääräämistä ja ajaa kunnat säästämään peruspalveluista heikoimpien kustannuksella.
Puolue on ajautunut tukemaan hallituksen monia oikeistolaisia ja epäeettisiä hankkeita, jotka olisi pitänyt torjua. Tällaisina päätöksinä piiri pitää esimerkiksi 32 miljoonan ohjuskauppa diktaattorivaltio Saudi-Arabian kanssa ja luvan antamista Euroopan suurimmalle uraanikaivokselle, Talvivaaralle.  Piiritoimikunta ei hyväksy hallituksen suhtautumista Etelä-Euroopan tukipaketteihin. Niistä hyötyvät vain pankit, ja samalla kansalaisten asemaa kurjistetaan.
Kaakkois-Suomen piiritoimikunnan mielestä ministeri  Arhinmäki toimi mallikkaasti osinkoverotuksen epäkohtien korjaamiseksi. Jatkossa periaatteista on pidettävä tiukemmin kiinni, vaikka se tarkoittaisi hallituksesta eroamista. Piiritoimikunta arvioi, että Vasemmistoliiton hallitustaival painuu jo nyt pahasti miinukselle.
Kaakkois-Suomen Vasemmistoliiton piiritoimikunta vaatii hallitukselta ja ministereiltään toimia kuntatalouksien pelastamiseksi. Kuntien kasvavat vastuut, valtionavun leikkaukset sekä pienentyvät yhteisöverokannat ajavat kuntataloudet syvempään ahdinkoon. Tämä vaikuttaa suoraan pienituloisimpiin ja heidän palveluihinsa. Tätä puolueemme ei voi hyväksyä.

Kaakkois-Suomen Vasemmistoliiton piiritoimikunta

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Kommentoi!