Kaupunginvaltuutetun uudenvuodenlupaus

Kun Lindelöf pari vuotta sitten joululomien aikaan oli korottamassa ylimpien virkamiesten liksoja 500 eurolla, aloitti se mielestäni kotkalaiseen demokratiaan ja johtamiseen kohdistuvan epäluulon kuntalaisten keskuudessa. Kuulin uutisesta kun olin tutustumassa Pihkapolun vanhainkotiin Karhuvuoressa, jossa kärvisteltiin hoitajapulan kanssa. Hoitajien määrä oli pahasti alimitoitettu ja tilanteesta kärsi sekä vanhukset että hoitajat. Hoitajilta ei tullut ymmärrystä 500 euron palkankorotukselle silloin, eikä sitä varmasti herunut  viime elokuussakaan kun tilapalvelujohtaja Osmo Pehkosen 500 euron bonus tuli julki.
Suomalaisten johtajien tulisi miettiä miltä tuntuu, kun juuri ja juuri vuokriin ja ruokaan riittävällä ansiolla, sisäilmaongelmien takia astmaansa köhivä duunari joutuu säästökurimusten aikana lukemaan näistä. Epäoikeudenmukaiselta. 500 euroa on noin neljännes lähihoitajan palkasta. Ylimmillä virkamiehillä toimeentulo tuskin on 500 eurosta kiinni: hengissä pysytään myös nykyisillä liksoilla.  
Suurin ongelma johtamisessa kuitenkin on esimerkin puute. EK:n Jyri Häkämies vaatii työntekijöille palkanalennuksia ja työajan pidentämistä. Tänään uudenvuoden riemuksi Jyri moralisoi, että talkoohengen pitäisi koskettaa kaikkia. Mutta itse kuitenkin puhuu kuin paroni taksvärkissä, koskematta talikkoon. 
Uskottavampaa olisi kannustaa ihmisiä laittamalla ensin itsensä likoon.

Hyväntekeväisyydellä ei pelasteta Kotkan alijäämäistä taloutta, eikä varsinkaan globaalia talouskriisiä. Yhteiskunnan ongelmat ovat rakenteellisia ja ne ratkaistaan vain ottamalla talous takaisin kansan haltuun. Kuitenkin mielestäni päättäjien tulee toimia esimerkkinä, ja siksi haluan myös itse uutena kaupunginvaltuutettuna, vaatimattomalla panoksellani osallistua näihin "talkoisiin".

Tulen luopumaan valtuuston kokouspalkkioistani ( itselleni jäävä osa ) ja lahjoittamaan vuodessa kertyneen summan, jollekin kotkalaiselle nuoriso- ja/tai kulttuuriyhdistykselle. Summan lahjoitan yhdistykselle, joka on vuoden aikana toiminnallaan lisännyt nuorten osallistumista yhteiskuntaan ja kehittänyt kotkalaista nuorten kulttuurielämää. Haastan mukaan kaikki muutkin valtuutetut.
¨
Kotkassa 1.1.2013

Joona Mielonen
kaupunginvaltuutettu (vas.)

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Kommentoi!