Kotkan virkamiesten toimintakulttuuri muutettava



Palvelujohtaja voivotteli Kymen Sanomissa (Kysa 12.11) turhautuvansa, kun poliitikot eivät noudata päätöksiä. Tunne on molemmin puoleinen.

Ongelma on mielestäni ollut viime vuosina nimenomaan päinvastainen: virkamiehistö ei ole toimeenpannut valtuuston tekemiä päätöksiä.

Kouluverkkoselvityksen päätöksien noudattamisessa on ollut erityisesti vaikeuksia. Esitykset Jäppilän lakkauttamisen aikaistamisesta ja nyt Tiutisen koulun lakkauttamisesta ovat olleet päätöksien vastaisia. Niitä ei olisi pitänyt voida tuoda pöydälle ilman kouluverkkoselvityksen kokonaisvaltaista avaamista.
Koulusäästöistä päätettyä raporttia emme myöskään saaneet pyynnöistä huolimatta ennen talousarviokokousta. Työllisyystoimikuntaa ei vieläkään ole perustettu, eikä se jäänyt viime vuoden talousarviokokouksen ainoaksi roikkumaan jääneeksi päätökseksi.

On törkeää antaa ymmärtää Tiutisen koulun lakkauttamisen säästöjen ja 10 koulunkäyntiavustajan palkkaamisen olleen toistensa vaihtoehtoina. Ne päätettiin erikseen. Miksei lehtijutussa nostettu esille valtuuston enemmistön päätöstä (vasemmistoliitto esitti tämän perumista) leikata ensi vuonna 107 000 euroa opetushenkilöstön määrärahasta vaihtoehtona avustajien palkkaamiseen? Tämä olisi ollut loogisempi vastakkainasettelu.

Tiutisen koulun ensi vuoden säästö olisi ollut nipin napin 100 000 euroa vuonna 2015. Tiutinen säästettiin, mutta Jäppilän lakkauttamista aikaistettiin viime vuonna ja säästettävän summan piti olla täysin sama.

Miksi siis avustajia ei voida palkata, kun kerran Jäppilänkin lakkauttamisesta on syntynyt Haapasen mukaan 10 avustajan palkan verran ylimääräistä liikkumavaraa? Valtuustohan on jo päättänyt sijoittaa koululakkautuksien säästöt opetuksen laatuun.

Valtuusto on ylin päättävä elin kuntademokratiassa. Kuinka valtuusto voi kantaa vastuutaan, jos sen tekemiä päätöksiä ei toteuteta.

Ilmoitan tässä julkisesti ensimmäistä kertaa, että olemme vieneet Kotkan kaupungin tarkastuspäällikölle ja tarkastuslautakunnalle eteenpäin huolemme kotkalaisten virkamiehien toimintakulttuurista. Esimerkkejä on lukuisia ja niitä tuntuu tupsahtelevan koko ajan lisää. Ongelmat liittyvät julkisuuslain rikkomiseen, hyvään hallintotapaan ja demokraattisten päätösten noudattamiseen.

Tulemme esittämään kaupunginhallituksen kautta, että tarkastuspäällikkö aloittaa ylimääräisen tarkastuksen liittyen virkamiesten toimintaan. Uskon ja toivon, että saamme asian taakse laajan poliittisen rintaman.

Tavoite on, että tehdyt virheet tunnustetaan ja kaupunki pystyy sisäisesti muuttamaan suuntaa konkreettisesti strategioiden korulauseiden mukaiseksi. Nykyinen toimintakulttuuri ei voi jatkua näin.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Kommentoi!