Luvut puhuvat puolestaan


Kävin tämän viikon maanantaina penkomassa tarkemmin Kotkan kaupungin työllistämispolitiikan kiemuroita ja löysin huolestuttavia merkkejä.
Kotka on maksanut vuosittain miljoonia euroja "sakkoa" valtiolle. Maksettava summa määräytyy Kelan passiivisella työmarkkinatuen listalla olevien määrästä. Tällä listalla olevat henkilöt ovat pitkäaikaistyöttömiä, joiden työttömyys on kestänyt yli 1000 päivää. Vuodesta 2007 lähtien tämä määrä on saatu vakiinnutettua n. 800 asiakaskäyntiin kuukaudessa. Sakko on ollut suurudeltaan n. 2,6 miljoonaa euroa joka vuosi.
Tähän ongelmaan yritettiin löytää ratkaisua. Valtuustolle on 10.10.2011 pidetyssä tiedoksiantokokouksessa on esitelty suunnitelmat kuinka pitkäaikaistyöttömyyttä saadaan tiputettua. Suunnitelmissa esitettiin työllisyyspalveluiden vastuualueen perustamista - siis todellista huomioimista meidän taloutta romuttavaan ongelmaan.
Kotkan kaupungin omien työpajojen avulla Kelan listoilla luku saatiin pysymään vakaana, mutta jotain kummaa tapahtui vuonna 2012. Uusi palvelujohtaja Jorma Haapanen nimittäin pisti koko työllistämispalvelut uusiksi. Tuosta noin vain. Kaikki vanhat suunnitelmat hylättiin ja mm. Kotkan kaupungin oma pajatoiminta eli Apaja lopetettiin. Työpajat ulkoistettiin ja niiden määrä väheni samalla. Työllistäminen keskitettiin seudulliseen Väylä - palvelukeskukseen, jonka hyötyä Kotkan vinkkelistä voi kritisoida. Lopputuloksena syntyi myös päällekkäisiä johtajan pestejä, kun omista työllistämisrahoista palkattiin sosiaalityönjohtajan alaisuuteen uusi määräaikainen esimiestehtävä. Organisaatiossahan on jo sosiaalijohtajan alaisuudessa virassa oleva työllisyyspalvelupäällikkö. Fantastista! Dynaamista!
Luvut puhuvat karua kieltä uudistuksen vaikutuksista. Kotka maksoi viime vuonna sakkoa 3,4 miljoonaa euroa. Kuukausittaiset asiakkuudet nousivat 900 henkilöön heinäkuussa 2012. Tänä vuonna asiakkuuksia on ollut keskimäärin jo n. 950 henkilöä kuukaudessa ja alkuvuoden ennustuksien mukaan vuoden 2013 sakko tulee olemaan jo 4,2 miljoonaa euroa! Vuoden 2013 ennustukset voivat käydä hyvinkin toteen, sillä tukityöllistämisen budjetti on tipahtanut 2,6 miljoonalla eurolla ja työllistämisen budjetti kokonaisuudessaan 1,4 miljoonalla eurolla.
Harmillista tässä koko kuviossa on se, että pitkäaikaistyöttömien määrän nousuun on havahduttu hyvissä ajoin. Sitä vastaan on tehty suunnitelmat ja niitä on viety eteenpäin. Kaikki tämä työ heitettiin roskikseen lähestulkoon sormia napsauttamalla. Nyt luvut puhuvat puolestaan.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Kommentoi!