Kotkaan tarvitaan asunnottomien hätämajoitustilat

Huomenna vietetään myös täällä Kotkassa Asunnottomien yötä. Kotkassa on lähes sata asunnotonta ihmistä. Suuri osa asunnottomista majoittuu sukulaistensa tai ystäviensä luona, mutta myös Kotkassa osa asunnottomista joutuu majoittumaan ulkosalla. Asunnottomien jäätymiskuolemat talvella ovat myös Kotkassa todellisuutta.

Kotkassa ei tällä hetkellä ole varsinaista hätämajoitustilaa, joka majoittaisi matalalla kynnyksellä kriisin koittaessa. Pelastusarmeijan Hovinsaarella ylläpitämä asuntola lakkautettiin vuosia sitten. Usein asunnottomuus tulee niin äkillisesti, että yhteiskunnan turvaverkot eivät ehdi järjestämään kattoa ihmisen pään päälle.

Koska suomalaiset sääolosuhteet ovat ankarat, tulee lämpimän yöpymistilan saamisen olla jokaisen ihmisen perusoikeus. Muu suhtautuminen asiaan on heitteillejätön hyväksymistä.

Tästä vakavasta puutteesta johtuen Kotkaan tulisi perustaa hätämajoitustila. Sen voisi perustaa yhteistyössä asunnottomuuden parissa toimivien järjestöjen kanssa ja sitä varten voisi hyvin hakea hankerahaa.

Sopivien tilojen löytäminen hätämajoitukseen ei ole Kotkassa ongelma. Meillä on runsaasti tyhjillään lojuvia kaupungin ylläpitämiä kiinteistöjä, jotka kaipaavat remonttia ja toimintaa ympärilleen. Yksi vaihtoehto voisi olla vanha kaupunginsairaala, joka kaipaa kipeästi uutta toimintaa ja kunnostusta. Tilojen kunnostaminen vähentäisi kaupungin korjausvelkaa ja työllistäisi remontointi vaiheessa.

Hanke ratkaisisi merkittävän ongelman Kotkassa, mutta sillä olisi positiivisia työllisyysvaikutuksia. Se myös vapauttaisi huomattavan määrän poliisien resursseja, joilla on kädet täynnä hätämajoitusta tarvitsevien majoittamisessa.

Talousvaikutuksista riippumatta on tämän aloitteen perimmäinen ajatus varmistaa ettei ketään jätettäisi enää jatkossa Kotkassa ulos säiden armoille.

Olen jättämässä huomenna YK:n syrjäytymisen ja köyhyyden vastaisena päivänä valtuustoaloitteen, jotta Kotka ryhtyisi toimiin hätämajoitustilan perustamiseksi.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Kommentoi!