Valtuuston enemmistö syyllinen iltapäivähoitopaikkojen ongelmiin

Kotka rankaisee lapsiperheitään jättämällä arvonnan kautta eka -ja tokaluokkalaisia lapsia ilman iltapäivähoitopaikkaa. Järkytyksen aiheutti tieto, että perheiden yksilöllinen arjen tilanne ei ratkaise, vaan arpa. Kotkalaisen äidin kirjoitus ja huoli on levinnyt kulovalkean lailla, ja poliittista tahtoa iltapäivähoitopaikkojen jakoperusteiden muuttamiseksi on jo onneksi löytynyt.

Tein valtuustokysymyksen asiasta, ja vastaus paljasti todellisen ongelman. Hakeneista 450:sta vain 33 lasta jäi ilman hoitopaikkaa. Ulosjääneet todellakin arvottiin. Sanovat että arpa on kaikkein tasavertaisin. Mielestäni näin pienen joukon jättäminen arpaonnensa varaan ei ole tasavertaisuutta nähnytkään. Tasavertaista olisi sen sijaan tarjota iltapäivähoitopaikka kaikille ekaluokkalaisille. Pieni hoitopaikkaa vaille jääneiden porukka viestii, että jokaiselle kyllä pystytään tarjoamaan iltapäivähoitopaikka jos tahtoa löytyy.

Ongelma on vanhentuneiden jakoperusteiden lisäksi valtuuston viime syksyn päätös, joka pudotti koulunkäynninohjaajien määrää rajusti. Sekä koordinaattori Anu Neuvonen että opetustoimenjohtaja Juha Henriksson vastauksessaan viittaa ohjaajien määrän pudottamiseen syynä ongelmiin.
Valtuuston enemmistö voi katsoa peiliin päätöksen osalta, joka jo näin pienessä ajassa on tuonut ongelmia. Suurin lasku päätöksestä tullaan näkemään syrjäytymisen määrän kasvuna ja oppimistulosten romahtamisena.

Valtuuston vastuuta lisää myös se, että kaupungin ammattilaiset, eli työntekijät vetosivat ennen päätöstä – että Kotka nostaisi vakituisten ohjaajiensa määrän 100:n. Vasemmistoliitto teki ammattilaisten huolen pohjalta esityksen, jonka taakse eivät muut ryhmät tulleet. Ongelmien syntymisestä ei voi tiedon puutetta syyttää.

Lapsiperheiden palveluiden kautta on turha markkinoida Kotkaa uusille veronmaksajille, jos palveluiden käytännön toteutus on näin levällään. Kotkan on lopetettava lapsipalveluvihamielinen politiikkansa ja laitettava palvelunsa kuntoon. Se on parasta markkinointia kotikunnallemme.

Tässä ihan vain muistutuksena äänestäjille lista valtuustoryhmistä, jotka olivat vähentämässä koulunkäynninohjaajien määrää. Äänestäneiden nimet tulevat julki myöhemmin.

KOK-RKP
SDP
VIHR
PS
KD
KESK.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Kommentoi!