Itäinen rantarata ratkaisu Helsingin asuntopulaan

Samaan aikaan, kun kabineteissa visioidaan Suomenlahden alittavaa tunnelia Tallinnaan, odottaa Suomen rataverkko edelleen laajentumista pääkaupunkiseudulta itään. Kun itäisen rantaradan rakentamisen tsaarinaikainen vasta-argumentti on ollut vanhentunut jo toista vuosisataa, on perusteet sen rakentamiselle ajankohtaisempia kuin koskaan. 

Helsingin Sanomat uutisoi pääkaupunkiseudun huutavasta asuntopulasta. Sen mukaan seudulle tulisi rakentaa tulevaisuudessa jopa 14 000 asuntoa vuodessa. Kiihtyvästä kaupungistumisesta johtuvan asuntopulan epäillään muodostuvan jopa koko valtakunnan talouskasvun "tulpaksi".

Helsinki ja koko Suomi tarvitsee itäistä rantarataa helpottamaan pääkaupunkiseudun asuntopulaa. Itä on luonnollinen kasvusuunta Helsingin työssäkäyntialueelle, johon rantaradan rakentaminen olisi omiaan. Idästä löytyy valmiit puitteet asutuskeskuksien laajentamisille niin Porvoosta, Loviisasta, Kotkasta kuin Haminastakin. 

Asuntotarjontakin esim. Kotkassa on kohdillaan. Kotkassa keskusta-asunnon neliöhinta on 1100 - 1500 euroa. Jo nyt yhä useammat Helsingissä työskentelevät muuttavat halvan asumisen perässä Kotkaan. Tämän kehityksen tukeminen on yksi ilmiselvä ratkaisu pääkaupungin asuntopulaan. Kehitystä tukee parhaiten nopean raideyhteyden rakentaminen. 


Pääkaupunkiseudun asuntopula on koko valtakunnan ongelma, johon valtiolla on mahdollisuus vastata iskemällä useampi kärpänen yhdellä iskulla. Rantarata-investoinnilla olisi myös suuri elvyttävä vaikutus talouteen. Se myös auttaisi rakennemuutoksen runtelemaa kaakonkulmaa nousemaan uudelleen jaloilleen. 

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Kommentoi!